Допомога Заходу: яку зброю отримала українська армія?

Допомога Заходу: яку зброю отримала українська армія?

Щодня у світі порушують питання про надання військової допомоги Україні, а саме постачання високоточної зброї для ЗСУ. Наша держава продовжує отримувати все більше й більше різноманітного озброєння та боєприпасів від Західних партнерів, проте цього все ще недостатньо. Як раніше повідомляв головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний «Нам потрібно 300 танків для виходу на кордон 23 лютого», а міністр оборони Олексій Резніков додав, що 300 танків – це лише для деокупації частини територій, а не для остаточної перемоги.

Відомо, що на початку 2023 року Захід пообіцяв надати Україні зброю, необхідну для відбивання атак терористів-московитів. США пообіцяли надати новий рекордний пакет оборонної допомоги, до якого входять не лише бойові машини піхоти Bradley, а й самохідні гаубиці, MRAP, інші бронетранспортери та додаткове обладнання, проте танки M1 Abrams поки що не передбачено. До спільної коаліції доєднались: Франція, Велика Британія, Німеччина, Нідерланди, Австралія, Польща, Канада, Фінляндія, Данія, Чехія, Естонія та інші.

Президент Франції Емманюель  Макрон заявив про надання ЗСУ бронемашин Bastion, колісні танки AMX-10RC та шість гаубиць Caesar; уряд Великобританії – 14 одиниць танків Challenger 2, близько 300 одиниць бронетехніки різних типів, артилерію та високоточні ракети; Німеччина – бронетранспортери Marder, ЗРК Patriot та танки Leopard 2; Нідеранди – ще  одна батарея Patriot; Польща та Фінляндія – танки Leopard 2; Канада- 200 БТР Senator; Данія – 19 гаубиць Caesar; Чехія- 12 гаубиць САУ DANA; Естонія – гаубиці  FH-70 італійського виробництва калібру 155 мм та радянських гаубиць Д-30 калібру 122 мм, снаряди калібру 155 мм, машини підтримки артилерійських частин та декілька сотень протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2.

Про яку сучасну високоточну зброю йдеться і чому вона така важлива?

 Танк Challenger 2 – основний бойовий танк Великої Британії з нарізною гарматою, який є водночас найнадійніше броньованим серед танків нового зразка, який ще жодного разу не було знищено на полі бою. Його призначення – винищення  інших танків-опонентів, може вразити до семи цілей за хвилину. Особливість такого танку – його велика вага(від 65 до 80 тонн).

За словами британського міністра Воллеса: “14 танків не змінять курс війни, але йдеться про те, щоб бути примножувачем сили. Якщо додати 14 танків до 50-ти машин Bradley, і артилерію дивізійного рівня, і сподіваюсь, танки Leopard, якщо ми це зможемо зробити, то зможемо збільшити загальну силу, що є важливим для пожвавлення маневрів, необхідних, щоб відсунути РФ”.

 Гаубиця Caesar це самохідна артилерійська установка французького походження з високою точністю і мобільністю, яка використовується для знищення живої сили ворога, артилерійських батарей на відстані до 50 км. Темп вогню -5 пострілів за хвилину. За словами Валерія Залужного : «Дає можливість діяти за принципом: вогонь – маневр – вогонь».

ЗРК Patriot один із найсучасніших зенітно-ракетних комплексів, надзвичайно потужна система протиповітряної оборони американського походження, винищувач  крилатих та тактичних балістичних ракет, безпілотників, літаків й одночасно здатна вести вогонь по кількох цілях.

Московити свідомо використовують балістичні ракети, оскільки їх майже неможливо збити нашим силам ППО. Саме система Patriot, сподіватимемося, зможе докорінно змінити ситуацію, щоб уникнути ударів по критичній інфраструктурі та посилити нашу протиповітряну оборону.

 Танк Leopard 2 – основний бойовий танк 3-го покоління, спочатку розроблений Krauss-Maffei у 1970-х роках для армії Західної Німеччини. Танк надійшов на озброєння в 1979 році і змінив попередній Leopard 1, як основний бойовий танк сухопутних військ. Оснащений комбінованою бронею “третього покоління”. Головне озброєння це 120 мм гладкоствольна гармата. Цікавими фактами є те, що він зможе подолати стіну заввишки 1,1 метра і рів завширшки 3 метри, може й визначити ціль за її тепловим випромінюванням, а також має високий рівень захисту від зброї масового ураження і високий відсоток враження будь-якого російського танку. Leopard 2 – ефективна зброя у наступальній операції проти окупантів, маневрений, міцно броньований, легкий у ремонті. Це одна з найкращих і найдорожчих бойових машин світу.

БМП Bradley –  швидкохідна американська бойова машина з потужною гарматою, яка має дві пускові установки протитанкових ракет й здатна винищувати важку бронетехніку на відстані до 2,5 км. Її застосовують  як в наступальних, так і в оборонних цілях, а  найголовніше – для безпечного перевезення військових. Як зазначив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко : “Це те, що може нам допомогти, посилити наші позиції та змінити хід війни”.

У своїх наступних публікаціях проаналізуємо ще низку озброєння з яким наші ЗСУ вже навчилися працювати краще армій Заходу…

Dancsevszkij Andras

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top