За церковним календарем сьогодні віряни вшановують пам’ять святих мучеників Романа і Платона

За церковним календарем сьогодні віряни вшановують пам’ять святих мучеників Романа і Платона

Сьогодні вітаємо Платона та Романа. Історія та прикмети 1 грудня

У церквовному календарі 1 грудня вшановується пам’ять святих мучеників Романа і Платона, які постраждали за віру в IV віру. Відомо, що Платон був братом мученика Антіоха – разом вони народилися в сім’ї благочестивих християн і отримали відмінне виховання, після чого почали проповідувати християнство. Це відбувалося за часів правління імператора Агрипина, який вирізнявся нетерпимістю до прихильників християнського вчення. Не дивно, що він розпорядився заарештувати Платона і влаштував суд, на якому вимагав, щоб проповідник відрікся від своїх переконань. Платон відмовився зробити це, за що було закатовано і вбито.

Крім того, 1 грудня вшановується пам’ять святого Романа, який прийняв мученицьку смерть разом з отроком Варулом. Відбувалося це під час гонінь, організованих у відношенні християн імператором Максиміліаном. Сам Роман був дияконом у місті Кесарія і одного разу зустрів єпарха, який йшов на язичницьке свято. Тоді Роман став переконувати його відректися від віри, але той відмовився це зробити і піддав проповідника тортурам. Повз проходив Варул, який також був християнином і не міг залишитися осторонь. Тоді його теж схопили і закатували разом з Романом.

Які традиції на свято 

Мученикам молилися для матеріального добробуту. Тому, вранці перед початком будь-якої роботи неодмінно відправлялися в церкву, оскільки вірили, що після цього в сім’ї гроші будуть. Також святих просили допомогти пережити зиму та подарувати наступної осені хороший урожай.

Незважаючи на те, що сільськогосподарські роботи були вже закінчені, у селян турбот вистачало. Вони займалися різними промислами, які приносили дохід. Робили іграшки з обпаленої глини, дерев’яний посуд. З цієї дати починається календарна зима. Грудень входить в свої права. Цей день наші пращури вважали показником всієї зими. Існувала приказка у селян: “Платон і Роман покажуть зиму вам”.

Іменини: Роман, Платон, Олександра  

Що не можна робити

Цього дня категорично забороняється сваритися, адже сварки можуть затягнутися на рік.
Намагайтеся ні на кого не злитися, стримуйте свої емоції та будьте доброзичливішими.
Що можна робити 1 грудня.

Взяти монетку найбільшого номіналу і, тримаючи її в руках, сказати: “Платон і Роман, насипте мені грошей повний карман”. Заговорену монету потрібно протягом року носити з собою і не витрачати.
За можливості, давайте жебракам милостиню, даруйте їм предмети побуту та одяг, який вам більше непотрібний.
Якщо ви давно мріяли про відпочинок, спокійно вирушайте в далеку дорогу. Ваші мандри будуть вдалими та щасливими.

Який день

Сьогодні Всесвітній день боротьби зі СНІДом. День заснований із метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної поширенням ВІЛ-інфекції, а також як день пам’яті жертв цього захворювання. Багато державних, громадських та медичних організацій у всьому світі цього дня проводять просвітницькі та діагностичні заходи. Символ боротьби зі СНІДом – червона стрічка, без неї зараз не відбувається жодна акція у цій сфері.

1 грудня святкують Міжнародний день невропатолога. Неврологія, той розділ медицини, який займається насущними питаннями виникнення специфічних захворювань центральної і периферичної нервової системи людини, а також досліджує симптоматику, механізми розвитку та можливі способи діагностики, лікування або профілактики неврологічних захворювань.

З огляду на роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисту прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу формування України як правової держави, Указом Президента України від 02.11.2000 року № 1190/2000 встановлено професійне свято – День працівників прокуратури – 1 грудня.

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top