Сьогодні православні віряни відзначають Вознесіння Господнє. Це одне із найважливіших свят в християнстві

Сьогодні православні віряни відзначають Вознесіння Господнє. Це одне із найважливіших свят в християнстві

“Щороку дата Вознесіння змінюється, бо підв’язана до святкування Великодня. Але завжди припадає на четвер. Це особливий день для церкви. Сьогодні Ісус благословив своїх апостолів і вознісся на небеса”

Вознесіння Господнє описано в Євангелії від Луки, Діяннях святих апостолів і коротко в закінченні Євангелія від Марка. Після Воскресіння Ісус Христос кілька разів з’являвся апостолам і проповідував Царство Боже. Це було не марево, а свідчення того, що Спаситель переміг смерть. За 40 днів Господь покликав апостолів до передмістя Єрусалима – Віфанії. Там, на горі Елеон, вони востаннє зустрінуться з ним во плоті. Піднявши руки, Він благословив учнів і піднісся на небо.

У Діяннях святих апостолів написано, що під час Вознесіння Спаситель був прихований хмарою, після чого здивованим поглядам з’явилися “два мужі в білій одежі” – вони сповістили прийдешнє Друге пришестя Христа: “Галілейські мужі, чого стоїте й задивляєтесь на небо? Той Іісус, що вознісся на небо від вас, прийде так, як бачили ви, як ішов Він на небо!”.

Після цієї дивовижної розлуки з Христом апостоли повернулися до Єрусалима. Саме там через кілька днів на них зійшов Святий Дух, аби могли проповідувати Воскреслого Христа всьому світу.

Уже багато років цього дня паломники відвідують гору Елеон, щоб поклонитися каменю, звідки вознісся Ісус Христос. А в храмах проводять Божественну літургію. Посту цього дня не тримають.

За традицією, на Вознесіння пекли пироги з начинкою з зеленої цибулі, а також особливі хлібні страви – “драбинки”, на яких обов’язково робили сім перекладин, що символізують ступені – за кількістю небес апокаліпсису. Ці коржі освячували в церкві та з частуванням відправлялися в гості до рідні.

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top