В Олеську почали реставрацію фасадів монастиря Капуцинів та муру, який його огороджує

В Олеську почали реставрацію фасадів монастиря Капуцинів та муру, який його огороджує

В Олеську почали реставрацію фасадів монастиря Капуцинів та муру, який його огороджує. Ансамбль разом із Олеським замком перебуває у віданні Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Минулого року тут відреставрували близько 2600 м² даху. Наступний етап – реставрація фасадів монастиря та муру, який огороджує його. Він простягається периметром будівлі і займає близько 800 погонних метрів. За попередніми дослідженнями проєктантів, де мур є пошкодженим, там розбирають і, використовуючи історичну цеглу, домуровують, тинькують, зверху ставлять глиняну черепицю.Тобто, його приводять у належний вигляд, – розповів у коментарі Galnet заступник генерального директора галереї Андрій Гулій.

Окрім того, на території комплексу замінюють дахи каплиці та приміщення охорони.

Реставраційні роботи, технічний та авторський нагляди коштують 36 мільйонів 497 тисяч 466 гривень. Пам’ятку відновлюють у межах програми «Велика реставрація». Проєктно-кошторисна документація обійшлася галереї у близько 400 тисяч гривень. Роботи у межах програми також розпочали ще на двох об’єктах Львівської національної галереї мистецтв: храмі святого Йосифа, що у Підгірцях та у кухонному корпусі Жовківського замку.
Нагадаємо, цьогоріч у лютому в приміщенні колишнього монастиря Капуцинів Олеського замку замінили дах над фондосховищем галереї. Ремонти були терміновими, адже на початку 2020 року через негоду там обвалилося 100 м² покрівлі. На щастя, експонати не постраждали.

Додамо, монастир Капуцинів в Олеську звели у XVIII столітті за наказом тогочасного власника Олеського замку польського шляхтича Северина Юзефа Жевуського. Діяв монастир упродовж 200 років, до 1939-го. Під час ІІ світової війни на його території облаштували концтабір. Тоді почався період найгіршого занепаду будівлі. Після війни тут зробили гуртожиток для студентів профтехучилища.

Коли в Олеську відкрили музей, збірка галереї була такою наповненою, що у Львові просто не було місця, де це все зберігати. З легкої руки Бориса Григоровича Возницького, нам почали віддавати ці приміщення, тому що для студентів збудували окреме студмістечко. Звичайно, тоді були складні часи, тому що грошей на ремонт не було, а експонати постійно надходили, – раніше розповіла старша наукова працівниця заповідника-музею «Олеський замок» Олександра Бідюк.

Так, з 1979-го року ці приміщення перебувають у віддані Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Колекція фондів станом на зараз нараховує близько 12 тисяч музейних одиниць. Серед них: ікони, портретний живопис, скульптури, старовинні тканини, дзеркала, підсвічники, меблі, предмети посуду, зокрема порцеляна, та інші цінні об’єкти.

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top