В Україні відзначають День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Історія Буського радіо

В Україні відзначають День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Історія Буського радіо

Cьогодні, 16 листопада, в Україні відзначається День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Історія свята розпочалася 16 листопада 1924 року, коли у Харкові в ефір вийшла перша в Україні радіопрограма. Відтоді журналісти та працівники сфери радіо відзначали цей день як професійне свято.
Історія розвитку Буського радіо
У березні 1945 р. Буська райконтора зв’язку встановила у місті обладнання для експлуатації 3500 репродукторів. У липні 1945 р. у місті налічувалось 177 радіоточок, у травні 1946 р. кількість абонентів зросла до 268. У лютому 1946 р. на підставі рішення обкому КП(б)У при Буській станції радіозв’язку організовано редакцію радіомовлення у складі РоманаТіщенка (редактора) та Михайла Чуйнишина (секретаря), які відповідали за підготовку і проведення місцевої радіопередачі “Останні вісті”. Перший випуск програми вийшов у радіоефір 20 березня 1946 року однак невдовзі випуск радіопередачі припинили. 17 січня 1951 р Буський райком КП(б)У прийняв постанову про відновлення роботи радіовипуску останніх новин. При редакції створили колегію радіомовлення. Відповідальність за інформаційне і літературне оформлення програм покладалася на редакції районних газет “Радянське слово” і “Колгоспна правда”, після розформування Буського району радіо вкотре припинило свою роботу. 10 травня 1960 р. бюро Буського Райкому КПУ прийняло рішення про про відновлення місцевого радіомовлення та вихід інформаційної 30-хвилинної радіопередачі двічі на тиждень (середа і субота).
У березні 2011 Буське радіо впроваджує власну сторінку у мережі інтернет і розпочинаються активні роботи з переходу на FM-мовлення. Більше 6-ти років триває активна переписка з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення та Українським Державним Центром Радіочастот, скеровано десятки звернень Буської районної ради та запитів народних депутатів, та все марно…
Нова сторінка розвитку. Від проводового радіо до повноцінної FM-радіостанції
У 2017 році Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ініціює проєкт малопотужного FM-мовлення “Мовлення громад”.
Разом із традиційними моделями суспільного (public service) і приватного комерційного мовлення (private commercial broadcasting), в Україні постає мовлення громад (community media), як «третій рівень». Воно відрізняється від суспільного мовлення незалежністю від державної влади,і тим, що засновується в громаді. На відміну від комерційного мовлення, воно діє із суспільною метою, а не для приватної вигоди.
Цього ж року працівники редакції Євген Ярема та Оксана Басараба формують новий пакет документів для отримання FM- частоти та Ліцензії на мовлення за цим проєктом. У період з 2017 по 2018 рік тривають різноманітні документальні процедури. Для реалізації FM-проєкту активно залучаються обидві гілки влади Буського району – Буська районна державна адміністрація на чолі з Петром Морозом та Буська районна рада під головуванням Богдана Глови, а також обласні та народні депутати.
8 жовтня 2018 року Редакція Буського районного радіомовлення здобуває перемогу у конкурсі “Мовлення громад” та отримує Ліцензію на мовлення у FM-діапазоні на частоті 87.5МГц. Розпочинається важкий рік технічної та програмної реалізації місцевого FM-мовлення.
16 листопада 2019 року в День працівників радіо, телебачення та зв’язку редакція радіо з позивними “Буське радіо – радіо рідного краю” вперше звучить на FM-частотах і працює безперервно до сьогодні. В наші дні тут можна почути останні актуальні новини України, Львівської області, Буської та Красненської територіальних громад. Для слухачів щодня звучать більше десятка різноманітних рубрик та сотні українських пісень, цікаві інтерв’ю та презентації сучасних українських треків.
Частково використано матеріали Івана Ціхоцького

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top