Нові поставки вакцин відкладаються – Степанов

Нові поставки вакцин відкладаються – Степанов

У МОЗ повідомили, що більшість постачальників, з якими Україна має контракт, зривають терміни поставок.

Виробники вакцини зривають терміни поставок препарату в Україну. Про це в коментарі виданню Країна.ua  9 березня, повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Він зазначив, що Україна очікує підтверджених поставок таких вакцин: американської Nonavax, індійської CoviShield, китайської Sinovac, а також AstraZeneca і Pfizer за програмою Covax.

Всього Україна уклала контракти на поставку 15 мільйонів доз вакцин, з яких отримання 12 мільйонів доз вже підтверджено. Це вакцини CoviShield (2 млн доз, з яких 500 тисяч Україна вже отримала в лютому) і Novavax (10 млн доз).

“Плюс ми чекаємо підтвердження і дозволу від AstraZeneca на поставку в Україну ще трьох мільйонів доз вакцини CoviShield”, – заявив Степанов.

Він також додав, що, за контрактом, два мільйони доз CoviShield Україна має отримати до кінця першого кварталу 2021 року. Однак міністр охорони здоров’я вважає, що до домовленої дати з поставкою можуть не встигнути.

“500 тисяч доз CoviShield ми вже отримали, решту (1,5 млн доз) ми повинні отримати до кінця березня. За контрактом. Але якщо ви подивитеся, що відбувається у світі, то 90% зобов’язань за строками переноситься, так як у виробників катастрофічно не вистачає потужностей. Є проблеми з термінами постачань не тільки в Україні, а й у ЄС, Канаді, Америці. Це відбувається у всіх без винятку країнах. Наприклад, зараз Італія блокує вивіз AstraZeneca в Австралію у зв’язку з тим, що виробник не виконав свої зобов’язання в повному обсязі”, – розповідає Степанов.

Затримується поставка і китайської вакцини Sinovac, яку Україна закупила ще в грудні минулого року і повинна була отримати на початку березня.

Але, як заявляє міністр, за кожен день прострочення поставки вакцини Україна отримає компенсації від фармацевтичної компанії Лекхім, яка виступає посередником при угоді.

“За контрактом, ми отримаємо 1 мільйон 913 тисяч доз вакцини Sinovac, з яких 700 тисяч повинні були поставити в термін 30 календарних днів після реєстрації вакцини в Китаї. Там вона була зареєстрована 6 лютого. Але термін поставки, за словами виробника, переноситься вже на середину березня. Не виключаю, що й до середини березня ми можемо її не отримати. Але за кожен день прострочення передбачені штрафні санкції”, – уточнив Максим Степанов.

Ще одне джерело надходження вакцин – програма COVAX, за якою Україна повинна отримати препарати Pfizer і AstraZeneca. Поставка цих вакцин теж затримується на невизначений термін.

“У нас мало бути 117 тисяч доз Pfizer і 3,8 мільйона доз AstraZeneca до кінця другого кварталу. При цьому початок поставки було заплановано на середину лютого. Як бачимо, вже березень, у нас немає чіткого розуміння, коли ми отримаємо ці вакцини”, – заявив Степанов, додавши, що поки МОЗ отримує тільки загальні сигнали від виробників про те, що найближчим часом ми повинні отримати вакцину.

Раніше в Pfizer заявили, що інші країни вели переговори про постачання вакцини ще в першій половині літа минулого року і тому зараз мають вакцини. Зазначалося, що уряду України це теж варто було робити раніше.

Нагадаємо, що НАБУ розслідує махінації при закупівлі вакцини. У САП повідомили, що проти чиновників МОЗ порушено справу і проводиться розслідування про закупівлю вакцини за завищеною ціною.

Перед цим нардеп Олександра Устинова з посиланням на держпідприємство Медичні закупівлі України повідомила, що воно вело переговори про закупівлю вакцини від COVID-19 з індійською компанією Serum Institute, проте МОЗ припинило переговори із цим виробником. При цьому зазначалося, що індійська вакцина обійшлася б у п’ять разів дешевше, ніж китайська, яку закупило МОЗ.

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top