Про унікальні дерев’яні церкви Львівщини, серед яких і церква св.Параскеви м.Буська, відзняли промовідео

Про унікальні дерев’яні церкви Львівщини, серед яких і церква св.Параскеви м.Буська, відзняли промовідео

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА презентував проморолик про дерев’яні святині Львівщини. Відео відзняте у межах промоційної частини минулорічної річної програми охорони культурної спадщини і має на меті привернути увагу до унікальної сакральної дерев’яної архітектури регіону. А також – наголосити на потребі збереження автентичності дерев’яних церков.

У трихвилинному відео його автор та оператор Ігор Мартинів художньо показав дев’ять дерев’яних храмів з різних куточків Львівської області. Це:

церква святої Параскеви, 1708 рік, Буськ

церква святого Микити,1666 рік, Дернів

церква святого Івана Богослова, 1782 рік, Фусів

церква Святого Духа, 1502 рік, Потелич

церква Собору Богородиці, 1724 рік, Лоні

церква Архістратига Михаїла, 1754 рік, Комарно

церква Святого Юра, 1656 рік, Дрогобич

церква Успіння Богородиці, 1603 рік, Кліцько

церква Собору Пресвятої Богородиці, 1838 рік, Матків.

“Дерев’яні церкви Львівщини, чотири з яких – у списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, заслуговують на те, щоб про них знали! А ще більше вони потребують якісного збереження, охорони і відновлення. Усе це починається з розуміння. Тому одним із важливих наших завдань, до якого запрошуємо всіх охочих, – це промоція та постійна освіта громад, духовенства, всіх жителів Львівщини. Бо, на жаль, дуже часто маємо ситуацію, коли з добрими намірами, парафія сама нищить пам’ятку, замінює старі двері або вікна. Від цього застерігає закон, проте і закон не до кожного дійде, і превентивно діяти – таки краще. Бо відновити втрачене, як ми це бачимо в Славську, потім неможливо”, – наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Нагадаємо, в Україні є найбільше у світі дерев’яних церков – понад 2500.

У 2013 році 16 дерев’яних храмів карпатського регіону занесли до списку світової спадщини ЮНЕСКО. 8 з них розташовані в Україні, а 8 у Польщі. 4 церкви з цього списку – на Львівщині.

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top