Сьогодні – 108 років від дня народження останнього головнокомандувача УПА Василя Кука

Сьогодні – 108 років від дня народження останнього головнокомандувача УПА Василя Кука

Василь Кук: Хто він – загадковий останній головнокомандувач УПА

Василю Куку судилося прожити дуже довге життя, хоча майже всі, з ким він у середині ХХ століття намагався збудувати Українську державу, померли рано або відсиділи багато років у сталінських таборах.

Але Кук попри свій високий статус у ієрархії українських націоналістів зумів вижити за радянської влади, тихо працюючи звичайним науковцем у Державному історичному архіві та Інституті історії АН УРСР.

Народився Василь Кук 11 січня 1913 року в селі Красне Буського району Львівської області.

З юності був соціально активним, належав до молодіжної організації “Пласт”.

1940 року Кук проходив у Кракові старшинський вишкіл і організовував нелегальні переходи кур’єрів через новий радянсько-німецький кордон. (Фото з архіву ЦДВР, опубліковане “Історичною правдою”)

1934 року був засуджений польським судом за революційну діяльність до двох років позбавлення волі.

Ще до початку війни на території України Степан Бандера призначив Кука членом Проводу ОУН.

З початком війни Кук організував очолював штаб похідних груп ОУН у східних областях України, а також провідну похідну групу, яка прибула 30 червня до Львова й організувала Народні Збори, на яких було проголошено Акт відновлення Української Держави.

З 1947 року Кук був заступником Романа Шухевича на всіх його посадах, а після загибелі генарала 5 березня 1950 р. Василя Кука було обрано Головою Проводу ОУН в Україні, Головним Командиром УПА та Головою Генерального Секретаріату Української Головної Визвольної Ради.

1954 року був заарештований і відсидів у радянських в’язницях і таборах, не дочекавшися суду, 6 років.

Виходу з в’язниці посприяв так званий “Відкритий Лист В.Кука до Ярослава Стецька, Миколи Лебедя, Степана Ленкавського, Дарії Ребет, Івана Гриньоха та до всіх українців, що живуть за кордоном!”, у якому визнавав радянську владу в Україні, зрікався та засуджував засади та методи боротьби ОУН та УПА, а також закликав екзильні українські організації, які вели національно-визвольну боротьбу, до її припинення та визнання СРСР.

Після звільнення Василь Кук проживав у Києві, займався науковою роботою в Центральному державному історичному архіві та Інституті історії Академії наук Української РСР. Після розпаду СРСР видав низку робіт, присвячених історії УПА.Цей лист, написаний 1960 року, а також той факт, що Кук більше не піддавався помітним репресіям з боку радянської влади, дав підстави запідозрити останнього головнокомандувача УПА у співпраці з КДБ, однак ці підозри так ніколи і не підтвердилися.

Після смерті Кука 9 вересня 2007 року його поховали у рідному селищі Красне. А через три роки, 12 вересня на батьківщині останнього головнокомандувача УПА був урочисто відкритий пам’ятник Василю Куку.

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top