У Красненській громаді канадський інвестор розпочав будувати перший в Україні кооперативний молокозавод

У Красненській громаді інвестор розпочав будувати перший в Україні кооперативний молокозавод

У селі Утішків Красненської ТГ розпочалося будівництво першого в країні кооперативного молокозаводу. Його власниками стане об’єднання сільськогосподарських кооперативів області, які володіють молочними фермами. Левову частку грошей – близько 22 млн грн – на будівництво виділив уряд Канади, решту інвестицій в об’єкт вкладуть самі фермери.

Уперше про потребу у власному переробному заводі львівські фермери заявили кілька років тому. Профінансувати проект погодився канадський уряд, який реалізує в Україні програму «Розвиток молочного бізнесу» та допомагає відкривати сімейні молочні ферми. 18 червня 2021 року за участі очільника громади Романа Фурди на місці майбутнього заводу в Утішкові урочисто заклали наріжний камінь, будівництво стартувало. Наразі на ділянці площею 3 га, де розташовуватиметься об’єкт, почали підготовку до закладання фундаменту.

Планується, що власний молокозавод допоможе вирішити проблему низької закупівельної ціни, на яку постійно нарікають фермери. Скооперувавшись, дрібні фермери та середні господарства після його запуску зможуть самостійно визначати ціну молока та впливати на якість готової продукції.

«Виробники молока постачатимуть власну сировину на власний завод, це буде замкнений ланцюжок від виробника молока до виробництва готової продукції. Важливим є те, що фермери матимуть контроль над переробкою молока, виробничим процесом, логістикою, розподілом дивідендів тощо. Нині, коли фермери здають молоко на завод, двері перед ними зачиняються і жодного впливу на подальший процес постачальники не мають», – розповів координатор проекту Андрій Бліновський.

Будівництвом заводу займається ТОВ «Набіл» зі статутним капіталом у 12 млн грн, який заснували чотири сільськогосподарські кооперативи. До складу кооперативів входять молочні фермерські господарства здебільшого зі Львівщини, по одному господарству є з Тернопільщини та Івано-Франківщини. Близько 1 млн канадських доларів (22 млн грн) на проект виділив уряд Канади. За словами Андрія Бліновського, це близько 80% від вартості заводу, решту мають становити інвестиції від виробників молока. Повну вартість проекту наразі не розголошують.

Планується, що фермери, які здаватимуть на завод від 100 літрів молока на день, зможуть інвестувати в нього до 50 тис. грн, а потужніші виробники молока, що здатні здавати до 1500 літрів, вкладуть у справу близько 750 тис. грн. Також канадський уряд обіцяє подвоїти вкладені фермерами кошти за умови, якщо цих грошей буде достатньо для запуску повноцінного виробництва.

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top