У Новосілках відбувся молебень на місці старої церкви, де правив отець Маркіян Шашкевич

У Новосілках відбувся молебень на місці старої церкви, де правив отець Маркіян Шашкевич

Цього року виповнюється 180 років з дня смерті зачинателя нової літератури в Галичині отця Маркіяна Семеновича Шашкевича.
Його коротке, але таке сповнене любові до людей, до Бога та України життя, тісно пов’язане з селами нашої громади Гумниська та Новосілки, де отець Маркіян був парафіяльним священником.
Вчора, 23 березня, у с.Новосілки, де завершилося земне буття цього видатного українського релігійного та культурно-громадського діяча, біля каплички, яка була збудована майже 30 років тому на місці старої церкви, де правив отець Маркіян, священники, представники влади, мешканці села посадили дерева: 30 саджанців туї та пірамідальний дуб.
На зображенні може бути: 15 людей, люди стоять та на відкритому повітріНа цю подію, а 23 березня виповнився 181 рік з часу, як М.Шашкевич став парохом церкви в Новосілках, прибули: владика Сокальсько-Жовківської єпархії, голова Департаменту Військового Капеланства УГКЦ Михаїл Колтун, священники Буського деканату УГКЦ на чолі з отцем-деканом Євгеном Мигалем, отець-декан Старобрідського деканату УГКЦ Тарас Дзьоба, секретар Буської міської ради Людмила Рудіон, працівники культури, краєзнавці, сотні мешканців Новосілок, які глибоко шанують історичну постать нашого славного земляка.
 Владику зустріла короваєм та привітальними словами парафіяльна громада на чолі з настоятелем місцевого храму Святого Миколая отцем Юрієм Годісем.
Далі відбулася панахида за отцем Маркіяном, а опісля – молебень за збереження природи, які відправив Преосвященний владика Михаїл Колтун.
На зображенні може бути: 8 людей, люди стоять та на відкритому повітріЗвертаючись до духовенства, мешканців села та гостей, секретар Буської міської ради Людмила Рудіон відзначила вклад отця Маркіяна у духовне відродження Галичини, значення його постаті як провідника нації, захисника української літератури, засновника культурно-просвітньої організації «Руська трійця», автора першої читанки українською мовою.
«Я дякую громаді Новосілок, що вони продовжують берегти пам’ять про цю велику людину, якою був Маркіян Шашкевич, та переконана, що діти – майбутнє нашої країни, завжди пам’ятатимуть про своє коріння. Бо це – наша українська земля і вона буде вільною, завдяки нашим відважним воїнам, які зараз протистоять загарбникам на полі бою, та кожному з нас».
 Після висадження дерев, усі учасники вшанувань разом з духовними отцями зробили світлину на згадку про цю пам’ятну дату, коли 23 березня 1842 року о.Маркіян Шашкевич став парохом у Новосілках.
 Зазначимо, що посаджені деревця туї біля каплички асоціюватимуться у відвідувачів цього місця зі скорботою та світлими спогадами про о.Маркіяна, а висаджений дуб – з його стійкістю та силою.
За матеріалами пресслужби Буськї міської ради

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top