Яку музику слухає українська молодь у час війни?

Яку музику слухає українська молодь у час війни?

Сьогодні кожен із нас по-різному намагається відвернутися від реальності та знайти в собі сили рухатись вперед. І музика – це найкращий спосіб для цього, це найкращі ліки проти усіх хвороб, це відчуття щастя, хоча б на декілька хвилин, це тренування мозку, терапія, яка допомагає вивільнити усі погані емоції, це ніби відпустка після важких робочих днів. Проте, не всі вважають доречним слухати пісні у той час, коли тисячі людей воюють.
Я вирішила провести опитування серед мешканців різних українським міст і дізнатись, що означає для них музика, як вона допомагає їм у час війни, чи доцільна пісня у такий важкий час, яку музику та яких виконавців найбільше слухають, їхні думки щодо важливості мови, якою написана пісня, чи відмовились від російськомовних треків, наскільки легко було відмовитись та просила поділитись улюбленими музичними композиціями.
Максим, мешканець Львова: « На мою думку, музика – стан душі, це така точка опори, яка допомагає справлятись зі своїми емоціями, вона їх або гіперболізує та посилює, або навпаки, допомагає перевести їх в якесь інше річище. Оскільки люди втомились від війни, музика обов’язково повинна бути. Завдяки їй вдається зібрати великі кошти на нашу армію. Ще за півтора року до війни я відмовився від російських треків і почав шукати щось нове українське. Проте, єдина пісня, від якої важко було відмовитись – Бумбокс -Вахтерам, яка написана мовою кацапів. Взагалі немає значення яка мова, тільки не російська. Українські артисти повинні нести і популяризувати наше українське. В мене немає якогось улюбленого жанру, я меломан, слухаю від найстарішого до найновішого. Найбільшу перевагу надаю українським гуртам та виконавцям, таким як: Скрябін, Океан Ельзи, Бумбокс, М. Пташник, А.Пивоваров, Паліндром, The Hardkiss, KOLA. Також поділюсь деякими улюбленими треками: В.Івасюк «Червона рута», «Пісня буде поміж нас», стержень української музики з сенсом Бумбокс  «Люди», «Тримай мене», «Імперії впадуть», Артем Пивоваров «Дежавю», ENLEO «ІНША ЛЮБОВ», «Веди Мене В Храм», Скрябін «Старі фотографії», Океан Ельзи «Джульєтта», Макс Пташник «Поки ніхто не бачить», Олег Скрипка «Весна.»

Юрій, мешканець Хмельницького: «Музика – це річ, яка задає ритм для життя. Я людина, яка полюбляє читати різні новини на музичну тематику і завжди бути в курсі свіжих релізів. З початком широкомасштабного вторгнення росії в Україну помітив, що почав слухати все більше й більше музики, а саме української, хоча до війни міг слухати деяких російських виконавців. Проте, зараз взагалі не сприймаю російську мову у піснях та легко відмовився від усього москальського. Останнім часом полюбляю сумну лірику, як наших, так і закордонних виконавців. З популярних мені подобаються Скрябін, TVORCHI,ONUKA, Сергій Бабкін ,DakhaBrakha, KOLA,навіть можна й дещо вибрати з творчості Монатіка чи Джамали. Якщо ж говорити про менш відомих, то це LETAY, The Unsleeping, SadSvit ,Tember Blanche ,DAKOOKA ,ЮЮ та Олександр Чемеров. Насправдіважко виділити улюблені треки ,але першими, що спадають на думку The Unsleeping-Ptaha Fred, кавер від LETAY- Два вікна, SadSvit-Світанок, Ragapop- Gordosti на слова з твору Івана Франка.
Прослуховування різних музичних композицій потрібне у такий важкий час ,оскільки це свого роду терапія, яка допомагає не тільки відвернутися від реальності та порелаксувати ,а також сьогодні багато сучасних треків транслюють нові меседжі, яких не було до війни. А щодо мови ,думаю, вона здебільшого важлива, головне – не російська. Для мене не проблема відкривати щось нове іншою мовою ,а якщо з часом трек справляє враження,то можна й погуглити текст,це навіть буде корисно.»
Ростислав, мешканець Вінниці: «Особисто для мене,музика-це не лише задоволення,але й можливість навчатись і розвиватись. Так, доречно слухати її у час війни,так як і ходити на вечірки, які підтримують ЗСУ, це чудова можливість відволіктися та відпочити. Ми повинні жити далі, ходити на концерти, мусимо бути надійним тилом ,працювати, донатити ,слухати музику і знову донатити. Музика допомагає пережити до кінця емоції,які ти відчуваєш,  або заспокоїти, або вивернути душу назовні, залежно від пісні. До прикладу, один і той самий альбом LELY45 “Коли сонце сідає за схил”, викликає дуже різні настрої. Зараз найбільше слухаю закордонних  виконавців, трішки менше – українських ,проте останнім часом також “пробиває на лірику.” Від російських відмовився взагалі. . Після 24 лютого у мене була лише одна група з росії , вони завжди виступали проти влади, але поки вони мають червону «корочку», немає різниці наскільки ліберальна ракета, яка летить на тебе. Серед українських фаворитів би виділив Dakh Daughters, Tucha, Христина Соловій, Лілу-45, Dakh Theatre і також хочу поділитись треками, які я обожнюю – це Dakh Theatre- «Ми вже твої коханці», «Як хочеться вмерти», «Терпи», Dakh Daughters-« Rozy/ Donbass», «Візьми», «Людина» , «Така її доля» та russia is a terrorist state – «ТУЧА». Підсумовуючи, додам, що мова, якою написана пісня – важлива, оскільки ми український народ і в нас повинна бути тільки одна мова – українська.»
Анастасія, мешканка Миколаєва : «У такий важкий час слухання музики дійсно допомагає , викликати теплі спогади з минулого, якщо пісня викликає ностальгію, або навпаки підштовхнути до мрій про майбутнє. Звичайно, цей вид мистецтва абсолютно нормальний та доречний під час війни, як і споживати будь-які інші види мистецтва, багатьом це може допомагати ментально. Та і навіщо відрікатися від таких простих речей, які можуть приносити задоволення та нікому не шкодять. Щодо себе скажу ,що здебільшого слухаю закордонні пісні ,але з початку російського вторгнення почала слухати й українських виконавців ,таких як Хейтспіч- гурти SadSvit,EasyLover, ZWYNTAR . До війни слухала декілька російських співаків ,але від них легко було відмовитись, оскільки коли ти чуєш голос москалів , як мінімум ти згадуєш про те, що вони зробили і продовжують робити з нашою країною, з нашим народом.»

Єлизавета, мешканка Одеси : «Я вважаю, що музика обов’язково повинна бути під час війни, адже прослуховування пісень українських артистів – це збереження наших традицій ,нашої культури та ще один крок до перемоги. Раніше , до повномасштабного вторгнення ,слухала російську музику, але після 24 лютого прийняла рішення відмовитись від неї і від виконавців з інших країн, які підтримують путіна. Сьогодні в моєму плейлисті є українські(творчість PVNCH, репера Гоні, Океану Ельзи, Один в каное, SadSvit), англомовні та російськомовні пісні українських виконавців, але здебільшого це старі треки моїх друзів з Одеси,які намагаються переходити на українську. Мої улюблені композиції: PVNCH « Асфальт»,Tery & Nestor – Сліди, Паліндром – Літній час, Santorin – Маю крила. Невеличким відкриттям, коли я більше занурилась в українську мелодію для мене стало бачення того,що український продукт набагато якісніший і краще звучить ніж російський. І на десерт, додам,що безперечно, мова виконавця – важлива,так само як і його громадянська політична позиція.»
Андрій, мешканець Києва: «Думаю, кожному із нас важко прожити без музики, оскільки це найкращий спосіб «втекти від реальності», розслабитись та забути про усі проблеми, особливо зараз ,тому я «за» доречність її під час війни. Я полюбляю слухати різну музику , крім російської (від неї відмовився в перші дні війни), частіше за все це зарубіжного жанру house. На жаль, українську майже не слухаю ,бо ще не знайшов тієї, яка б мені подобалась, але все ж таки є один трек ,який мені припав до душі – SadSvit -Силуети.»
Лана, мешканка Харкова : «Для мене,музика – це натхнення на нові роботи , або ж на написання цікавих текстів. Війна – глобальна проблема для кожного українця,ми не можемо постійно жити в стресі, а саме музика дає можливість на якусь мить забути про цей жах, що зараз відбувається. Особисто я слухаю закордонних, трішки рідше українських виконавців SadSvit , Скрябін, Океан Ельзи, але більшу перевагу надаю японським. Ще декілька років назад відмовилась від російської пісні, бо зрозуміла ,що це не моє та плюс російський продукт передає жорстокість москалів, а це викликає ще більшу огиду до них. Мова пісні – важлива, головне не російська і не кацапський текст».

Анна Типило

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top