Африканська чума свиней вже на Львівщині

                         Африканська чума свиней вже на Львівщині

Незважаючи на всі заходи, що проводили спеціалісти  Держпродспоживслужби  у Львівській області по профілактиці африканської чуми свиней, на Львівщині зафіксовано перший випадок даного захворювання.

За інформацією головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області 26 вересня в особистому селянському господарстві в селі Грозьово Старосамбірського району, яке розташоване на кордоні з Польською Республікою, виявили перший спалах захворювання африканської чуми свиней (АЧС). Згідно з результатами діагностичного дослідження патматеріалу від свиноматки, що загинула, фахівці встановили збудника АЧС. Також відібрані проби біоматеріалу надіслали на експертизу в Київ для остаточного підтвердження діагнозу. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника.

Африканська чума  свиней  (Pestis  africana   suum,   хвороба  Монтгомері)  –  висококонтагіозна  вірусна хвороба,  яка перебігає блискавично,  гостро,  підгостро,  безсимптомно й характеризується гарячкою,   ціанозом   шкіри,   геморагічним  діатезом  внутрішніх органів,  дистрофічними і некротичними змінами в різних органах  і високою летальністю.

Африканська чума свиней прийшла в Україну в 2012 році після чого почала стрімко поширюватись. Динаміка виявлення випадків АЧС:

  • 2012 рік – 1 випадок (1 домашні);
  • 2014 рік – 16 випадків (4 домашні, 12 дикі)
  • 2015 рік – 40 випадків (35 домашні, 5 дикі);
  • 2016 рік – 91 випадок ( 84 домашні, 7 дикі);

З початку 2017 року зафіксовано вже більше 60 випадків захворювання свиней на АЧС!
Діагноз на АЧС ставиться на основі аналізу  епізоотичних і   клінічних   даних,  патологоанатомічних  змін  та  результатів лабораторних досліджень. Лабораторна  діагностика  АЧС  проводиться  в  Центрі  з діагностики чуми свиней Інституту ветеринарної медицини УААН.
Африканська чума свиней відноситься до списку «А». Загибель при захворюванні становить 90-100 %. Хвороба відома з 1903 року з Півночі Африки. Природньо хвороба існувала в популяціях диких африканських свиней.

В 1971 ,1978-1980 роках спалахи захворювання даного захворювання в центральній та південній Америці. В 2009-2010 роках різко погіршилась ситуація щодо африканської чуми свиней на півдні Російської Федерації зокрема в регіонах, що межують  з Україною.

Дане захворювання є безпечне для людини, проте  основним питанням по даному захворюванню є великі економічні збитки. Економічні збитки складаються із прямих витрат по радикальній ліквідації хвороби, обмеження в міжнародній торгівлі визначаються десятками мільйонів доларів.

Вірус АЧС стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища.  У трупах свиней вірус зберігається до десяти  тижнів,  у  м’ясі  від хворих тварин – 155 днів,  копченій шинці – до 5 міс., у гною – до 3 міс.

Вірус стійкий до висушування та гниття, при температурі 60 0С гине на протязі 10 хвилин.

До африканської чуми свиней сприйнятливі домашні та дикі свині всіх вікових груп. Джерелом збудника є хворі і вірусоносії. Зараження проходить при спільному утриманню здорових тварин з інфікованими.

Фактори передачі – корми пасовище, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин території.  Сприятливим фактором є використання в годівлі свиней боєнських відходів.

Механічними перенощиками вірусу можуть бути птиця, домашні та дикі тварини, гризуни, шкірні паразити (кліщі, мухи, воші) що були в контакті з дикими тваринами.

Інкубаційний період захворювання залежить від кількості в організмі збудника захворювання, стану тварини і може тривати від 2-х до 6-ти діб.

Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство:

  1. Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
  1. Обслуговувати тварин лише у змінному одязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
  2. Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
  3. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
  4. Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
  5. Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної

медицини в Буському районі за тел : 2-16-44, 2-15-57.

Управління Держпродспоживслужби в Буському районі

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top