Африканська чума свиней вже на Львівщині
Африканська чума свиней вже на Львівщині
Незважаючи на всі заходи, що проводили спеціалісти Держпродспоживслужби у Львівській області по профілактиці африканської чуми свиней, на Львівщині зафіксовано перший випадок даного захворювання.
За інформацією головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області 26 вересня в особистому селянському господарстві в селі Грозьово Старосамбірського району, яке розташоване на кордоні з Польською Республікою, виявили перший спалах захворювання африканської чуми свиней (АЧС). Згідно з результатами діагностичного дослідження патматеріалу від свиноматки, що загинула, фахівці встановили збудника АЧС. Також відібрані проби біоматеріалу надіслали на експертизу в Київ для остаточного підтвердження діагнозу. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника.
Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів, дистрофічними і некротичними змінами в різних органах і високою летальністю.
Африканська чума свиней прийшла в Україну в 2012 році після чого почала стрімко поширюватись. Динаміка виявлення випадків АЧС:
- 2012 рік – 1 випадок (1 домашні);
- 2014 рік – 16 випадків (4 домашні, 12 дикі)
- 2015 рік – 40 випадків (35 домашні, 5 дикі);
- 2016 рік – 91 випадок ( 84 домашні, 7 дикі);
З початку 2017 року зафіксовано вже більше 60 випадків захворювання свиней на АЧС!
Діагноз на АЧС ставиться на основі аналізу епізоотичних і клінічних даних, патологоанатомічних змін та результатів лабораторних досліджень. Лабораторна діагностика АЧС проводиться в Центрі з діагностики чуми свиней Інституту ветеринарної медицини УААН.
Африканська чума свиней відноситься до списку «А». Загибель при захворюванні становить 90-100 %. Хвороба відома з 1903 року з Півночі Африки. Природньо хвороба існувала в популяціях диких африканських свиней.
В 1971 ,1978-1980 роках спалахи захворювання даного захворювання в центральній та південній Америці. В 2009-2010 роках різко погіршилась ситуація щодо африканської чуми свиней на півдні Російської Федерації зокрема в регіонах, що межують з Україною.
Дане захворювання є безпечне для людини, проте основним питанням по даному захворюванню є великі економічні збитки. Економічні збитки складаються із прямих витрат по радикальній ліквідації хвороби, обмеження в міжнародній торгівлі визначаються десятками мільйонів доларів.
Вірус АЧС стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – 155 днів, копченій шинці – до 5 міс., у гною – до 3 міс.
Вірус стійкий до висушування та гниття, при температурі 60 0С гине на протязі 10 хвилин.
До африканської чуми свиней сприйнятливі домашні та дикі свині всіх вікових груп. Джерелом збудника є хворі і вірусоносії. Зараження проходить при спільному утриманню здорових тварин з інфікованими.
Фактори передачі – корми пасовище, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин території. Сприятливим фактором є використання в годівлі свиней боєнських відходів.
Механічними перенощиками вірусу можуть бути птиця, домашні та дикі тварини, гризуни, шкірні паразити (кліщі, мухи, воші) що були в контакті з дикими тваринами.
Інкубаційний період захворювання залежить від кількості в організмі збудника захворювання, стану тварини і може тривати від 2-х до 6-ти діб.
Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство:
- Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
- Обслуговувати тварин лише у змінному одязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
- Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
- Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
- Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
- Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної
медицини в Буському районі за тел : 2-16-44, 2-15-57.
Управління Держпродспоживслужби в Буському районі
Comments