Ботулізм крокує Україною: нові отруєння смертоносною рибою. Маємо факт отруєння і в Буському районі

Ботулізм крокує Україною: нові отруєння смертоносною рибою. Маємо факт отруєння і в Буському районі

В Україні протягом останніх двох тижнів вже близько десятка людей захворіли на ботулізм, один із них помер. Більшість із них отруїлись рибою, придбаною у різних супермаркетах Києва, Херсона та Сумщини.

За поточний рік у нашій Львівській  області зареєстровано 3 випадки ботулізму (Жидачівський, Жовківський та Буський райони), пов’язані ці випадки з вживанням м’ясних консервів домашнього приготування (паштет свинячий, тушонка свиняча). Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби на Львівщині.

Наразі в Україні немає реєстрації протиботулінічної сироватки, і родичі потерпілих змушені шукати протиотруту, яку неофіційно ввозять в країну. 

Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через м’ясоковбасну  та рибну продукцію власного приготування.  В  останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він становить, у середньому, близько доби.

Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, перебіг захворювання поступовий, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку:

–гастроінтестинальний  синдром – хворого турбують нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі  випорожнення без паталогічних домішок;

–розлади зору (подвоєння  предметів, «сітка»  перед очима, мерехтіння),

–порушення дихання. Найнебезпечніше ускладнення ботулізму – розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів. Такі ускладнення при ботулізмі  можуть привести до летального результату, який при відсутності  необхідних заходів, є високим і сягає 70%. Смерть наступає від паралічу дихання.

Триває це, в  середньому, 20-24 години. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Іноді в таких у хворих помилково діагностують ангіну.

Потрібно пам’ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після розтину банки визначити, заражена чи їжа ботулотоксином, неможливо.

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

– захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

– посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

– ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

– не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

– не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю.

– вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура  їх приготування  розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю;

– слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120ОС. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

За метеріалами Буського районного

лабораторного відділення

Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

Comments

comments

Залишити коментар

BannerFans.com BannerFans.com BannerFans.com

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top