Ентеровірусні інфекції та заходи їх профілактики

Ентеровірусні інфекції та заходи їх профілактики

За даними епідеміологічного моніторингу інфекційної захворюваності за поточний рік у Львівській області захворюваність на ентеровірусні інфекції залишається на рівні минулорічних показників, зареєстровано 68 випадків проти 70 за аналогічний період минулого року. У Буському районі зареєстровано 1 випадок ентеровірусної інфекції серед дитячого населення проти 0 випадків за минулий період 2016 року. Випадки ентеровірусної інфекції вірусологічно не підтверджені, діагноз встановлено клінічно.

Згідно моніторингового плану досліджень водойм та стічних вод на ентеровіруси, вт.ч. полівіруси з квітня  2017 року  Буським районним лабораторним відділенням  відібрано та доставлено  у вірусологічну лабораторію ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» 6 проб стічної води  (до очистки) з Буського ПВКГ та інфекційного відділення  Буської ЦРЛ, результати дослідження негативні.

Джерелом інфекції являються хворі і вірусоносії. Основний механізм передачі – фекально-оральний, проте не виключений і повітряно-краплинний. Інкубаційний період до 5 днів. Найчастіше хворіють діти та молоді особи. Основні симптоми захворювання – катаральні явища (закладеність носа з серозними виділеннями, кашель, гіперемія (почервоніння) слизових оболонок), біль в животі, пронос, підвищення температури тіла, біль у м’язах. Після перенесеного захворювання можуть реєструватися ускладнення у вигляді пневмонії, отиту.

Ентеровіруси характеризуються стійкістю до різних факторів навколишнього середовища, наприклад, при температурі 0°С у стічних водах вони зберігають свою інфекційність протягом місяця, у харчових продуктах (молоці, сметані, маслі) при температурі 56°С – до 30 хв. Віруси швидко гинуть під час кип’ятіння, впливу УФ-випромінюваня, дезінфікуючих хлорвмісних засобів.

Як можна інфікуватися?

при вживанні недоброякісної питної води;

під час купання у стоячих чи забруднених водоймах;

при вживанні забруднених харчових продуктів;

під час спілкування з хворим та вірусоносієм.

Які заходи профілактики?

під час відпочинку на природі, використовувати тільки бутильовану воду;

купатися у визначених для цього місцях;

піддавати термічній обробці харчові продукти;

вживати добре вимиті фрукти та овочі;

дотримуватися правил особистої гігієни.

Не займайтеся самолікуванням, оскільки це може нашкодити Вашому здоров’ю.

Пам’ятайте, Ваше здоров’я у Ваших руках!

Буське районне лабораторне відділення 

Бродівського МРВ    ДУ « ЛОЛЦ МОЗ України»

 

Comments

comments

Залишити коментар

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top