Літо – пора свіжих овочів та фруктів і пора… нажаль отруєнь.

Профілактика харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

Літо – пора свіжих овочів та фруктів і пора… нажаль отруєнь. Про ситуацію з отруєннями у Буському районі та про профілактику отруєнь, ми поспілкувалися із лікарем загальної гігієни Буського районного лабораторного відділення Бродівського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ «ЛОЛЦ  ДСЕС України» Оленою КовальовоюDSCN8626

За 5 місяців поточного  року у  Буському районі   зареєстровано 36 випадків на гострі кишкові інфекції, з них 22 дитини . у порівнянні з минулим роком 48 випадків. Спалахів на сальмонельоз, дизентерію та інших  не зареєстровано.

Факторами передачі  інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, готові страви, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів  їх  життєдіяльності.

Слід знати, що основними  розповсюджувачами кишкових інфекцій серед населення вважаються  особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, працівники системи громадського харчування та ресторанного господарства, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів різних форм власності. Цей контингент проходе медичні огляди  згідно Наказу МОЗ  № 280 та обвязкове гігієнічне навчання  згідно ст. 21 ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» 24.02.94 р.  № 4004-ХII для працівників гігієнічні знання є обов’язковими  кваліфікаційними вимогами. які підлягають обов’язковим медичним оглядам.

У літню пору року, коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко,  дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції,  пов’язані із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Буське районне лабораторне відділення Держсанепідслужби рекомендує дотримуватись основних простих правил :

– оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

– купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку (якісне посвідчення підприємства-виробника, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, ветеринарне свідоцтво на продукцію тваринного походження);

– придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;

– при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;

– продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику при температурі не вище + 4С, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;

– використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо;

– не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;

– овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;

– дотримуйтесь правил особистої гігієни.

– ведіть  боротьбу з мухами в приміщеннях, де зберігаються харчові продукти, готується  їжа та харчуються діти.

Нагадуємо – ваше здоров’я і здоров’я ваших дітей у ваших руках, бережіть його!

Comments

comments

Залишити коментар

BannerFans.com BannerFans.com BannerFans.com

Останні Статті

Архів пошуку

Пошук за датою
Пошук у категорії
Пошук у Google

Сайт створено by Yarema Yevgen Інформація «Буського радіо» є інтелектуальною власністю «Редакції Буського районного радіомовлення» За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації «Буського радіо» гіперпосилання на сайт «Буського радіо» – www.buskeradio.in.ua –є обов'язковим За зміст рекламної інформації відповідальність несе рекламодавець НАША ЕЛЕКТРОННА СКРИНЬКА BUSKERADIO@I.UA.

Top