Сьогодні, 19 серпня, православні та греко-католики відзначають одне з найбільших свят – Преображення Господнього
Сьогодні, 19 серпня, православні та греко-католики відзначають одне з
найбільших свят – Преображення Господнього
За давнім звичаєм у це свято відбувається освячення перших плодів (злаків, винограду чи яблук), тому в народі цей день називають Другим, або ще Яблучним Спасом. Крім яблук, на освячення в церкву приносять і горох, картоплю, огірки тощо.
Свято Преображення для благословення плодів обрали невипадково. В Єрусалимі, звідки запозичено Устав Східної церкви, саме в ту пору дозрівав виноград. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все – від людини до рослини – має бути присвячене Богу як його творіння.
Цього дня також святили мак або інші квіти, які потім клали за іконами, де вони зберігалися до весни. Весною цей мак розсівають по городі, а сухі квіти на Благовіщеня вплітали у коси, “щоб не випадало з голови волосся”.
На цей день поминають померлих. За народним віруванням, це третій вихід померлих на світ у весняно-літньому сезоні. Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа.
Святковою стравою у цей Спас є печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають. Господині готують пироги й струдлі з яблучною начинкою. Їдять їх із узваром або грушівником – киселем зі свіжих груш.
На Яблучний Спас також примічали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний – осінь буде сухою. Якщо дощовий – мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму.
Comments